Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amaránt /Amaranthus caudatus/

amaranthus-caudatus-0404.jpg

Az amaránt a föld egyik legősibb kultúrnövénye, amely tanúja volt az azték és inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Onnan származik ahonnan a kukorica, burgonya, paprika, paradicsom, és a bab érkeztek hozzánk. Az amaránt az indiánok hitvilága szerint távol tartja a rossz szellemeket. Amerika felfedezése előtt, az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt, a kukoricával és a babbal együtt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza. Akkori fontosságát támasztja alá az a feljegyzés is miszerint Montezuma, az utolsó azték uralkodó évente 5000 tonna kukoricát és 3700 tonna amarántmagot kapott ajándékba (adóba) alattvalóitól. Rajtuk kívül termesztették a maják, az inkák és más elő-kolumbiai népek is.

Az amaránt kitünő vas, kalcium, magnézium, és cink, valamint egyéb mikroelem forrás.
Nemcsak a gabonákat, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő, mind mennyiségét, mind biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása táplálkozásuk egyik Achilles pontja, hanem a világ lakosságának 20 %- át kitevő valamennyi vashiányosnak.
Kiemelkedő a kalcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalcium forrást jelentő élelmiszer. Az amaránt magnézium tartalma nagyságrenddel nagyobb a gabonafélékénél, amely jótékony hatással van az elme frissességének megőrzésére, és a szívizom működésére.
Ezeket a beltartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt glutén mentessége, amelynek köszönhetően lisztérzékenyek számára is elérhető.
Az amaránt a felhasználási módok végtelen tárháza!

Az okkult tradíció szerint az amarántokból készült koszorú természetfölötti hatalommal ruházza föl viselőjét.