Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közönséges cickafark /Achillea millefolium/

achillea.jpgNépies nevei: cickafarkkóró, cickóró, csontvirág, egérfarkúfű, ezerlevelűfű, orvosi cickafark


Ez az évelő növény napos helyen fejlődik szépen. Magassága: 30-40 cm.

A drog a virágzó növény föld feletti részei a vastag szárrészek nélkül. A cickafarkvirágot üde nyílásában kell gyűjteni. Fűként gyűjtve a növény virágzó, leveles szárát kell legfeljebb 30-40 cm hosszúságban levágni, ha pedig levelét gyűjtjük, akkor a tavaszi friss tőleveleket kell szedni. A gyűjtés ideje június-szeptember hónapokra esik.

A cickafarkfű étvágytalanság, görcsös jellegű gyomor-, bél- és epebántalmaknál, valamint gyomorhurutnál ajánlható, valamint vénás keringési zavarok (aranyér, lábszárfekély), visszértágulás ellen, húgyutak betegségei esetén. Segíti az emésztést, a sebgyógyulást, jó vérzéscsillapító orrvérzés esetén és alkalmazható menstruációs zavarok ellen is. A fogíny- és szemgyulladások kiváló öblögető-, illetve borogatószere. Virágjának forrázata tisztítja a tág pórusú, zsíros bőrt.

A cickafarkfű a lancashire-i boszorkányperek idejében vált hírhedtté, miután az egyik gyanúsított bevallotta, hogy állatok gyógyítására és jövendölésre használta azt.  Az emberek szerelmi amulettként hordták is kis zacskóban a nyakba függesztve, és az a hír járta, hogy viselőjének mindenben, így a varázslásban is szerencsét hoz. (Forrás: BosziPláza - D.Canwell - J.Sutherland: Boszorkányok)
 
cickafark.jpg
Az Achillea nemzetségnév a görög hős, Achilleus nevéből származik. A monda szerint a gyógyításban járatos kentaur, Chiron ismertette meg vele a sebgyógyító cickafarkfüvet.