Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közönséges farkasalma /Aristolochia clematitis/

aristolochia.jpgNépies nevei: farkasfül, farkasgégevirág, farkas hézaggyökér, him farkasalma, likasir, pipavirág.


Nyeles levelei szíves- tojásalakúak, visszájukon kékeszöldek. Virágai csomósan állnak a levelek hónaljában, csövesek, a csúcson nyelvalakúan megnyúltak, tövükön gömbölyűen fölfúvódottak. Termése körtealakú tok. Terem művelt talajon, parlagokon, szőlőkben, a legészakibb megyéket kivéve az egész országban.

Használata: Az egész növényzet kesernyés, szaga erős s kellemetlen. Sok orvos szerint mérges. A gyökere kámforszagú és mint izgató gyógyszer, vízben vagy borban főzve, idegbajnál, altesti bántalmaknál, köszvénynél, és tüdőbajnál használható. A füve kevésbé kesernyés, de hatása is gyengébb.

Külsőleg sebek tisztítására, borogatásképpen alkalmazható. Régi orvosok szerint, megakadt női bajoknál e növény főzete ( 1-1 decis csészével naponként ) jó hatású:, fulladozásnál hasonlóképpen használható.

Külső hasznáról a következőket mondhatjuk: 1. kemény és bűzös sebeket ( fistula ), e fű porával hintik be, mert gyorsan gyógyulnak:, 2. a lábszáron levő fekélyeket és a sebeket ugyanígy kezelik, vagy a port forró vízzel péppé gyúrják és a sebekre kötik:, 3. vadhús képződésnél a gyökér porát a vadhúsra kell hinteni.

A régiek e fű közhasznáról is beszélnek: Lovaknak fekélyei és sebei, melyek a nyeregtől estek, ezen ráhintett fű levelei, vagy gyökere porából megtisztulnak és meggyógyulnak. A marhában pedig, hogy vadhús vagy nyüvek ne támadjanak, megakadályozhatja.