Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Maszlag /Datura stramonium/

datura.jpgA maszlag vagy csattanó maszlag (Datura stramonium) a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó növényfaj. Közép-amerikai származású gyomnövény, de szinte az egész világ melegebb vidékein elterjedt, nitrogéndús talajok gyomos társulásaiban. Nemzetségének egyetlen magyarországi képviselője. Manapság dísznövényként is tartják, akár cserépben is, gyakran közintézmények bejáratát díszíti. Magassága: 60-80 cm.


Erősen mérgező. A gyógyászati, illetve halálos adag között sokszor alig van különbség; gyermekek számára akár 15 szem mag elfogyasztása is halálos lehet. Emiatt napjainkban az orvostudomány a leveleiből és terméseiből készült kivonatokat alig használja, csak pár alkalmazása maradt, például a Parkinson-kór, köhögés és asztma ellenszereként. Régóta ismert hallucinogén hatása miatt kábítószerként is használják (főleg tapasztalatlan, kockázatkereső fiatalok), azonban ez többnyire egy 4-24 óráig tartó, öntudatlan, delíriumszerű kellemetlen állapotot okoz, amely sok esetben kórházban végződik. A kipróbálók többsége soha többé nem fogyaszt belőle, mivel élvezeti értéke csekély (az élmény gyakran kellemetlen), és emellett nagy a halálos túladagolás veszélye.

A Datura növénycsalád tagja, rokonához, a nadragulyához hasonlóan nagyon mérgező. Nagy, violaszínű vagy fehér, trombita alakú virága és kellemetlen szagú levélzete van.

datura-es-mandragora.jpg

A növény angol neve (jimsonweed) a Virginia-állambeli Jamestownból származik, ahol a XVII. században brit katonákat véletlenül elkábított, miközben a Bacon-féle lázadás leverésében vettek részt. Több napon át voltak kiszámíthatatlanan állapotban, s teljes felépülésük tizenegy napot vett igénybe. A történtekből később semmire sem emlékeztek.

A csattanó maszlagot a boszorkányok hallucinációk előidézésére használták, a Datura növénycsalád tagjai pedig általában az amerikai bennszülöttek szertartásainak és spirituális szereinek bevett alapanyagául szolgáltak. E növények olyan hatást váltottak ki, "mintha az ember ébren álmodna". (Forrás: BosziPláza - D.Canwell - J.Sutherland: Boszorkányok)

A boszorkányok által használt repülőzsír egyik fő összetevője!