Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sisakvirág /Aconitum napellus/

sisakvirag.jpgKékeslila színű virágja magas fürtökben virágzik. Répaforma két szürke-barna gumója van (ezért napellus, azaz répácska), az egyik a virágzó szárat hajtja, azután összezsugorodik, a másik pedig a jövő esztendei hajtás rügyét viseli. Legmérgezőbb a hajtása (radix aconiti), mérgező azonban az egész növény, mely diterpén-alkaloidokat, elsősorban akonitint tartalmaz.


Magassága: 90-120 cm

A könnyű hozzáférhetősége és gyakori előfordulása miatt volt a sisakvirág a méregkeverők kedvenc növénye. A mérge olyan erős, hogy már csupán a bőrrel való érintkezés során képes bejutni a szervezetbe, nagy hólyagokat és duzzanatokat okozva. A sisakvirágból elsősorban az érzéstelenítőszerként használt akonitin nevű drogot nyerik - láz, neuralgia és artritisz ellen használják. A mérgezés tünetei közvetlenül a fogyasztása után jelentkeznek. Az egész teste lázban ég, hányás, görcsök és bénulás lép fel. Később szédülés, fejfájás jelentkezik, a pulzus helyreállíthatatlan és hamarosan bekövetkezik a szívverés vagy a légzés leállítása.

Az Aconitum és a Katika-sisakvirág néven is ismert sisakvirág a retekkel nagyon könnyen összetéveszthető gyökerű, rendkívül mérgező növény.

Meglehetősen régóta kapcsolatba hozzák a vérfarkasokkal, vagy abban az értelemben, hogy elijeszti őket (ez abból fakadhatott, hogy farkasok megmérgezésére használták), vagy abban az értelemben, hogy az embert farkasszerű állapotba hozza (vagyis "lycanthropikus" hatású szert tartalmaz).

sisakvirag3.gif

A boszorkányok gyakran vegyítették a sisakvirágot egy másik alkaloidával, a nadragulyával, de vízi paszternákkal, pimpóval és korommal is gyakran keverték, hogy a képzeletet fokozó kenőcsöt készítsenek belőle, mely lehetővé teszi, hogy a holtakkal beszéljenek. Az ókori görögök úgy hitték, hogy a növény Cerberus, a pokol tornácát őrző kutya köpetéből származik, és a sisakvirággal való mérgezés minden esetét varázslatnak tekintették. (Forrás: BosziPláza - D.Canwell - J.Sutherland: Boszorkányok)